Aanpassing contingent jobstudenten
De overheid heeft een nieuwe maatregel in het leven geroepen om bedrijven en organisaties te ondersteunen in deze coronaperiode. Wanneer vaste werknemers uitvallen door besmettingen of quarantaines, zijn studenten een welgekomen hulp om dit op te vangen. Een jobstudent mag echter maar 475 uren per jaar werken. Dit contingent werd nu licht gewijzigd voor het eerste kwartaal van 2022.
Wat verandert er?
Werkt de jobstudent in de zorg of het onderwijs? Alle uren die de student presteert in kwartaal 1 van 2022, worden niet meegerekend voor zijn of haar contingent.
Werkt de jobstudent in een andere sector dan de zorg of het onderwijs? Dan worden de eerste 45 uren die de student presteert, geneutraliseerd.
Deze 45 vrijgestelde uren kunnen gecumuleerd worden met de volledige vrijstelling in zorgsector en onderwijs. Een student kan dus onbeperkt buiten het contingent werken bij één of meerdere werkgevers in zorg en/of onderwijs, en daarbovenop nog eens 45 vrijgestelde uren bij één of meerdere werkgevers van andere sectoren.
De bovenstaande vrijstelling is beperkt tot het eerste kwartaal van 2022. Wanneer de student in het eerste kwartaal 15 uren werkt, tellen enkel die 15 uren niet meer voor het contingent. Het ongebruikte saldo van 30 uren is niet overdraagbaar naar een volgend kwartaal.
Moet je hiervoor iets doen?
Neen, deze aanpassing gebeurt automatisch. De vrijgestelde uren worden bijgehouden op het niveau van de student. De uren die geneutraliseerd worden, mogen dus bij verschillende werkgevers gepresteerd zijn.
Wil je controleren hoeveel uren je jobstudent nog mag presteren? Dat kan gemakkelijk via deze website van Student@Work.
Is dit niet helemaal duidelijk en heb je nog vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren, we helpen je graag.