Er is een heuse ‘war for talent’ gaande: werkgevers zijn jagers die potentiële medewerkers als prooien moeten te pakken krijgen. Op dat moment kan employer branding het verschil maken. Omdat medewerkers doorgaans kiezen voor de aantrekkelijkste werkgever. En dat ben jij… toch?
Hoe doe je aan employer branding? Heel eenvoudig: werk een goede, positieve bedrijfscultuur uit. Breng die op een slimme en heel natuurlijke manier over op je team. Wees daarin consequent. Het is een werk van lange adem.
Die positieve vibe zal in de eerste plaats je huidige team raken. En dat is goed. Een fijne bedrijfscultuur maakt je medewerkers loyaler, creatiever, productiever en meer geëngageerd. Die betrokkenheid zorgt ervoor dat je medewerkers ambassadeurs worden van je onderneming. Een zegen, zeker in tijden waar sociale media de plak zwaaien.
Let wel: een goede bedrijfscultuur is geen eenmalige ingreep. Het is een way-of-life. Dus als je witte raven wil vangen, zal je dagdagelijks energie moeten steken in het instandhouden van die goede vibe.
Vier tips
Hoe helpt employer branding jou om witte raven binnen te halen? Wel, hier alvast vier supergoede tips die echt werken.
1. Prikkel en promoveer
Hou het werk voor je bestaande team interessant. Ken ze projecten toe. Maak ruimte voor opleidingen. Promoveer personeel. Toptalenten gaan steevast op zoek naar ondernemingen met doorgroeimogelijkheden. Voeg de daad dus bij het woord en toon potentiële werknemers hoe het er in jouw onderneming aan toe gaat. Illustreer die meerwaarde tijdens een sollicitatiegesprek aan de hand van een of meerdere voorbeelden.
2. Plant kersjes op je taart
“Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd.” Werknemers voelen zich gewaardeerd wanneer ze (kleine) extraatjes krijgen. Beloningen, extralegale voordelen, enzovoort. Durf out-of-the-box denken. Waarom geen fitness-abonnement, een teamweekend of strijkdienst? Stuk voor stuk aandachtstrekkers die zullen fonkelen in de ogen van potentiële krachten.
3. Sociale media
Sociale media zijn gratis promotools voor bedrijven. Ze zijn imagobepalend. Gun je publiek dus zeker ook een blik achter de schermen. Toon hoe het eraan toe gaat in je onderneming. Breng je team in beeld. Wees gerust: goede krachten checken je socials voor ze bij jou op gesprek komen.
4. Praat
Het vergt wat discipline, maar het is belangrijk dat je regelmatig met je werknemers en andere stakeholders spreekt. Zo hou je de vinger aan de pols. Plan desnoods een wekelijks moment in waarop je beurtelings met enkele medewerkers praat. Sla hierbij geen niveaus over.
Gaat er iemand weg? Jammer. Maar weet dat je heel veel kan leren van iemand die het bedrijf verlaat. Laat die waardevolle feedback niet liggen en plan een exitgesprek. Je zal er zeker iets van opsteken.
Leestip
Wil je er echt helemaal voor gaan? Dan kunnen wij jou het boek ‘De empathische organisatie’ van Henk Noort aanbevelen.