Axintor

Wat als mijn werknemer ziek wordt vlak vóór of tijdens het verlof?

Terug naar alle stories

Wat als mijn werknemer ziek wordt vlak vóór of tijdens het verlof?

Het kan gebeuren dat een werknemer zich ziek meldt vlak vóór of tijdens diens vakantie. Zo’n situatie is voor de werknemer niet leuk, maar wat moet je als werkgever doen in dit geval? Wat moet er met het aantal vakantiedagen gebeuren en waar heeft de medewerker eigenlijk recht op? In deze blogpost maken wij jou, als werkgever, wegwijs in deze complexe situatie.

Werknemer wordt ziek vlak vóór het verlof

Wat nu als de werknemer reeds in 2021 een vakantie aanvroeg voor de zomer van 2022, maar hij of zij vlak voor de geplande vakantie ziek wordt? In dat geval wordt de werknemer als arbeidsongeschikt beschouwd tijdens de geplande vakantieperiode. Dat wil zeggen dat de werknemer zijn of haar vakantiedagen op een later tijdstip mag opnemen en dat jij, als werkgever, niet zonder toestemming van de medewerker gerechtigd bent om dit verlof af te boeken van het totale verlofsaldo. Als de medewerker hiervoor wel expliciete goedkeuring geeft, dan mag je dit echter wel doen. Let wel: deze regel is enkel van kracht indien de werknemer een geldig doktersbriefje kan voorleggen.

Werknemer wordt ziek tijdens zijn vakantie

Het kan ook gebeuren dat de werknemer ziek wordt op de tweede dag van zijn of haar vakantie. In dat geval is er (in tegenstelling tot ziekte vlak vóór het verlof) geen sprake van arbeidsongeschiktheid. De vakantie van de werknemer loopt dus gewoon door alsof die niet ziek is en de werknemer kan zijn of haar vakantiedagen niet verschuiven naar een later tijdstip.

Mocht de werknemer nog steeds ziek zijn na zijn of haar vakantie, wordt die vanaf dan wel als arbeidsongeschikt beschouwd. Indien jouw arbeidsreglement dat voorziet, zal de medewerker dan ook een geldig doktersbriefje moeten voorleggen.

Veranderingen op komst

Vanaf 1 januari 2024 zal hier verandering in komen. Vanuit het oogpunt van de Europese Commissie is het doel van jaarlijks verlof namelijk niet hetzelfde als ziekteverlof. Jaarlijks verlof dient om te rusten en te ontspannen, terwijl ziekteverlof in de eerste plaats dient voor herstel van ziekte. Daarom zullen de huidige verlofregels aangepast worden, zodat werknemers die tijdens hun verlof ziek worden ook het recht hebben om op een ander moment verlof op te nemen.

Heb je nog vragen rond dit thema, of andere zaken die met sociale wetgeving te maken hebben? Neem contact met ons op en wij helpen je graag.