Axintor

Mythes over buitenlandse arbeiders

Buitenlandse arbeiders zullen om de drie maanden naar huis willen. Ze worden niet correct ingeschreven, wonen in containers en zijn goedkoper dan Belgische medewerkers. Dát is het beeld dat sommige mensen over buitenlandse arbeiders hebben. Maar dat klopt niet. Tijd om een aantal hardnekkige mythes te ontkrachten.

1. ‘Buitenlandse arbeiders zullen om de drie maanden naar huis willen.’

De kans dat je dit wel eens eerder gehoord hebt, is groot. Uit ervaring weten we dat dit niet het geval is. Arbeiders uit bijvoorbeeld Polen, Roemenië of Spanje hebben de juiste werkmentaliteit en nemen net zoals Belgische medewerkers enkel de vakantiedagen op waar ze recht op hebben. Bovendien geldt voor buitenlandse arbeiders net dezelfde verlofregeling als voor Belgische arbeiders. Of ze tijdens hun wettelijke vakantiedagen naar huis keren, laten we in het midden, maar dat ze dat elke drie maanden willen doen, klopt in ieder geval niet.

2. ‘Buitenlandse arbeiders worden niet correct ingeschreven.’

Dat buitenlandse arbeiders niet correct worden ingeschreven is ook een populaire aanname. We hechten veel belang aan de rechten, het welzijn en de veiligheid van onze uitzendkrachten. Net daarom is het correct inschrijven van onze uitzendkrachten bij ons prioriteit. Wanneer uitzendkrachten niet correct ingeschreven zijn, heeft dat grote gevolgen voor hun vakantiedagen, hun ziekteverlof en later voor hun pensioen. Alle uitzendkrachten die via Axintor Interim werken, krijgen de zorg en begeleiding die ze nodig hebben.

3. ‘Buitenlandse arbeiders wonen in containers.’

Daarnaast wordt er vaak, ten onrechte, verondersteld dat buitenlandse arbeiders in containers wonen. We vinden het ontzettend belangrijk dat onze uitzendkrachten in comfortabele huizen wonen waar ze zich goed voelen. Wie zich goed voelt, presteert namelijk beter en dat maakt onze klanten gelukkig. Om dat te verzekeren hebben we de voorbije jaren veel aandacht besteed aan het optimaliseren van onze huisvesting. Op vandaag beschikken we over maar liefst 18 huizen met meer dan 180 bedden en doen we er alles aan om onze uitzendkrachten zo goed mogelijk te omkaderen.

4. ‘Buitenlandse arbeiders zijn goedkoper.’

Zijn buitenlandse arbeiders goedkoper? Hoewel dit in de maatschappij vaak gedacht wordt, is dit al lang verleden tijd. De regels voor buitenlandse tewerkstelling zijn de voorbije jaren drastisch verstrengd, en maar goed ook. Buitenlandse arbeiders moeten wettelijk gezien dezelfde loonvoorwaarden krijgen als Belgische arbeiders. Of een werknemer van Roeselare afkomstig is of van Warszawa, maakt dus geen verschil op de loonbrief. Buitenlandse uitzendkrachten zijn niet goedkoper, ze kosten even veel.

Dus?

Heel wat aannames over buitenlandse arbeiders zijn ongenuanceerd en onjuist. Klaar om deze mythes overboord te gooien en te ontdekken hoe buitenlandse arbeiders jouw personeelstekort kunnen oplossen? Neem contact met ons op en we lichten graag voor je toe hoe we je daarbij kunnen helpen.