Buitenlandse rekrutering is volop in beweging, en wij bewegen mee. In deze blog delen we 5 opvallende trends waar we in 2024 niet meer omheen kunnen.

#1 Rekruteren buiten de EU is the way to go

Daar waar het aanvankelijk gemakkelijk was om internationaal talent te vinden, is dat vandaag een uitdaging geworden. Ook in Europa geraakt de vijver van talent stilaan opgedroogd. Vlaamse werkgevers kijken daarom steeds vaker buiten de EU om nieuwe arbeidskrachten aan te trekken, zo blijkt uit cijfers van het federaal migratiecentrum Myria.

In 2023 werden maar liefst 20.594 gecombineerde vergunningen, ook wel single permit genoemd, uitgegeven (eerste aanvragen en hernieuwingen). Dat is een stijging van 4% tegenover 2022. Daarnaast is het aantal buitenlanders van buiten de Europese Unie dat naar ons land wordt gedetacheerd, sinds 2017 meer dan verdubbeld.

Met Axintor Interim zijn we dan ook volop deze weg ingeslagen. Wie als werkgever in zee wil gaan met een laaggeschoolde niet-Europese werknemer, moet een gecombineerde vergunning aanvragen, een proces dat toch wat tijd in beslag neemt. Maar we blijven optimistisch. Er wordt hard gewerkt om deze procedures te versnellen, zo zijn landen zoals Marokko goed voorbereid om werkkrachten naar België te sturen voor gesubsidieerde projecten.

#2 arbeidsmigratie binnen de eu verschuift

Sinds België in 2009 zijn arbeidsmarkt opende voor werknemers uit de ‘nieuwe’ EU-landen, kwamen vooral veel arbeidskrachten uit Oost-Europese landen zoals Polen en Roemenië in ons land werken. Maar nu het voor hen minder aantrekkelijk is geworden om naar West-Europa te verhuizen door de verbeterde economische omstandigheden, zoals dalende werkloosheid en stijgende lonen, stagneert de instroom uit deze landen.

Tegelijkertijd zien we een toenemende instroom van arbeidskrachten uit Zuid-Europese landen, waaronder Portugal, Griekenland en Italië. We zien hierin nieuwe mogelijkheden en werken hard om instroom uit deze landen te faciliteren, via gerichte marketingcampagnes zoals Facebook- en Instagramadvertenties.

#3 competentiegericht werven in opkomst

Het cv is passé. In de huidige “war for talent” kiezen organisaties steeds vaker voor kandidaten op basis van hun vaardigheden en motivatie, in plaats van hun formele opleidingsachtergrond. En dat is maar goed ook!

Vooral voor internationale rekrutering is dat een gamechanger. Diploma’s uit het buitenland komen niet altijd overeen met de Belgische standaarden. Wie blijft vasthouden aan diploma’s en formele opleidingsvereisten misloopt heel wat talent. Een buitenlandse arbeidskracht heeft misschien niet de gebruikelijke opleiding of ervaring, maar kan wel over de juiste vaardigheden en motivatie beschikken die een organisatie nodig heeft. Staar je daarom niet blind op een A4’tje, maar nodig de kandidaat uit voor een gesprek.

#4 Toenemende digitalisering

Digitalisering heeft de manier waarop we rekruteren ingrijpend veranderd en zal dat de komende jaren blijven doen. Met de opkomst van AI-gestuurde recruitmentsoftware, chatbots voor de eerste screening en geavanceerde data-analyse worden wervingsprocessen steeds efficiënter. We kunnen sneller de juiste kandidaten vinden en de tijd om een vacature in te vullen wordt aanzienlijk verkort.

Ook op vlak van buitenlandse rekrutering biedt het digitale tijdperk heel wat voordelen. We maken bijvoorbeeld gebruik van videogesprekken om de afstand met onze kandidaten te overbruggen en een goede connectie te behouden. Daarnaast zijn we actief op WhatsApp, zodat kandidaten snel en eenvoudig contact kunnen opnemen.

#5 Inclusief rekruteren en blind hiring

Steeds meer organisaties zien de waarde van een inclusieve rekruteringsstrategie, en wij juichen dat alleen maar toe. We gebruiken altijd genderneutrale en inclusieve taal in onze vacatureteksten. Termen zoals "schoonmaakster", "stikster" en "poetsdame" vermijden we bewust, om zo een breder scala aan kandidaten aan te trekken.

Ook blind hiring wordt steeds belangrijker. Door persoonlijke gegevens zoals naam, leeftijd en afkomst tijdelijk te verbergen tijdens het sollicitatieproces, krijgen kandidaten gelijke kansen, ongeacht hun achtergrond. Dit zorgt ervoor dat de focus ligt op de vaardigheden en potentieel van de kandidaten, in plaats van op persoonlijke kenmerken.

 

Meer weten over buitenlandse rekrutering? Neem contact op voor meer informatie en ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen bij het vinden van de juiste kandidaten voor jouw bedrijf.