Ze willen om de drie maanden naar huis. Ze worden niet correct ingeschreven, wonen in containers en zouden goedkoper zijn dan Belgische medewerkers.

Je hebt ze vast al eens gehoord: de klassieke clichés over buitenlandse arbeidskrachten. Maar kloppen ze ook? Spoiler: nee. Tijd om ze te ontkrachten!

Mythe 1: ‘Buitenlandse arbeiders willen om de drie maanden naar huis.’

Er wordt vaak gedacht dat buitenlandse arbeiders snel heimwee krijgen en daarom om de drie maanden naar huis willen. Maar niets is minder waar. Wij spreken uit ervaring wanneer we zeggen dat buitenlandse arbeiders een sterke werkmentaliteit hebben en, net als Belgische collega’s, gewoon hun wettelijke vakantiedagen opnemen. Voor buitenlandse arbeiders geldt namelijk exact dezelfde verlofregeling als voor Belgische arbeiders. Of ze tijdens die vakantiedagen naar huis keren, laten we in het midden. Maar structureel om de drie maanden terugkeren? Dat is echt een fabeltje.

Mythe 2: ‘Buitenlandse arbeiders worden niet correct ingeschreven.’

Het idee dat buitenlandse uitzendkrachten ‘zwart’ werken of niet correct zijn ingeschreven, leeft nog steeds. Onterecht. Bij ons is correcte tewerkstelling een absolute prioriteit. Elke uitzendkracht is officieel geregistreerd, met alle bijbehorende sociale rechten: van vakantiedagen tot ziekteverlof en pensioenopbouw.

Mythe 3: ‘Buitenlandse arbeiders wonen in containers.’

We horen het vaak: buitenlandse arbeidskrachten zouden in krappe, oncomfortabele huisvesting verblijven. Ook dat klopt niet met de realiteit. Voor ons is huisvesting méér dan een dak boven het hoofd: het is een sleutel tot welzijn én werkplezier. Daarom hebben we de voorbije jaren sterk geïnvesteerd in kwalitatieve huisvesting. Vandaag beschikken we over een 20-tal volwaardige woningen waarin onze uitzendkrachten zich écht thuis kunnen voelen.

Mythe 4: ‘Buitenlandse arbeiders zijn goedkoper.’

Dit was misschien ooit het geval, maar dat ligt ver achter ons. De regels rond de tewerkstelling van buitenlandse arbeiders zijn de afgelopen jaren terecht veel strenger geworden. Het principe is simpel: iedereen die hier werkt, moet ook loon en arbeidsvoorwaarden krijgen volgens Belgische normen. Of je nu uit Roeselare komt of uit Warschau, op de loonbrief maakt dat geen enkel verschil. Buitenlandse werknemers zijn dus niet goedkoper, ze kosten hetzelfde als Belgische collega’s.

Tijd om de feiten te omarmen

Veel aannames over buitenlandse arbeiders zijn ongenuanceerd en onjuist. Klaar om deze mythes overboord te gooien en te ontdekken hoe buitenlandse arbeiders jouw personeelstekort kunnen oplossen? Neem contact met ons op en we lichten graag toe hoe we je daarbij kunnen helpen.

Neem contact op