“Who is the coffee for?”  De kans dat je dit te horen krijgt wanneer je op een terras zit te genieten van je pannenkoek, is groot. Peter Claerhout (Hotel Sandeshoved in Nieuwpoort), Kelly Hesters en Kirke Hillewaere (Axintor Interim) schuiven buitenlandse arbeiders naar voren als redding voor de kreunende horeca aan de Belgische kust.

Horeca aan de Belgische kust kreunt onder personeelstekort

Horeca-uitbaters herkennen het ongetwijfeld: zorgen om het vinden van personeel en frustraties wanneer werknemers uitvallen. Peter Claerhout is één van hen. “Het was mij al opgevallen en ik krijg helaas ook bevestiging bij mijn collega’s. Het is moeilijker dan ooit om onze openstaande vacatures in te vullen.

Impact op de klantbeleving dwingt tot actie

Een personeelstekort kan ervoor zorgen dat klanten langer moeten wachten op hun bestelling en dat is het laatste wat Peter wil. “Onze klanten verdienen de beste service, dat betekent ook dat ze snel moeten bediend worden.” Een reddingsboei vond Peter bij Axintor Interim, dat inzet op het selecteren van buitenlandse talenten. “Zij geven ons team ademruimte en zijn de graag geziene hulp in moeilijke tijden.”

Kelly Hesters beaamt dat Peter hier niet alleen in is: “Wij rekruteren al meer dan tien jaar anderstalige uitzendkrachten en jobstudenten voor alle sectoren. De horeca is daar vanaf het begin al bij, maar dit ging nooit om zaalpersoneel door de communicatie met klanten. We zien hierin de laatste maanden echter een grote verschuiving en worden steeds frequenter gevraagd om ook barpersoneel en kelners te selecteren.” 

Buitenlandse arbeiders als redding

Steeds vaker grijpen bedrijven naar buitenlandse krachten. Kirke Hillewaere verklaart deze tendens: “Uit ervaring weten we dat arbeiders uit bijvoorbeeld Polen, Roemenië en Spanje de juiste werkmentaliteit hebben. Daarnaast horen we voortdurend dat de continuïteit in de werkschema’s van onze jobstudenten een echte verademing is. Die twee zaken zijn een directe toegevoegde waarde voor al onze klanten.” “En het is net dat wat we nodig hebben om een aangename horeca-ervaring te bieden,” besluit Peter.

Ook op zoek naar versterking in jouw horecateam? Neem vrijblijvend contact met ons op en ontdek hoe wij jou kunnen helpen!

Neem contact op