Axintor

Steeds vaker horecabediening in het Engels

“Who is the coffee for?” De kans dat je dit te horen krijgt wanneer je op een terras zit te genieten van je pannenkoek, is groot. Samen met Peter Claerhout en Samuel Trybou (Hotel Sandeshoved in Nieuwpoort) schuiven we buitenlandse arbeiders naar voren als redding voor de kreunende horeca aan de Belgische kust.

Horeca-uitbaters herkennen het ongetwijfeld: zorgen om het vinden van personeel en frustraties wanneer werknemers uitvallen. Peter Claerhout van Hotel Sandeshoved is één van hen. “Het was mij al opgevallen en ik krijg helaas ook bevestiging bij mijn collega’s. Het is moeilijker dan ooit om onze openstaande vacatures in te vullen.” Samuel Trybou ziet hiervoor verschillende oorzaken: “Sommige vorige werknemers zien het door de lange sluiting niet meer zitten om het harde werk op te nemen en om veel flexibele uren te werken. Bovendien is het verschil met de uitkering die ons sociaal vangnet verzekert, niet groot genoeg om mensen terug aan de slag te laten gaan. Als klap op de vuurpijl heeft de VDAB de laatste maanden veel werknemers omgeschoold voor jobs die aantrekkelijker zijn dan de horeca. Het gevolg: we vinden ons volk gewoon niet meer in België.”  

Personeelstekort

Een personeelstekort kan ervoor zorgen dat klanten langer moeten wachten op hun bestelling en dat is het laatste wat Peter wil. “Onze klanten verdienen de beste service, dat betekent ook dat ze snel moeten bediend worden.” Een reddingsboei vond Peter bij onze buitenlandse uitzendkrachten. “Zij geven ons team ademruimte en zijn de graag geziene hulp in moeilijke tijden.” Eén van onze account managers, Kelly Hesters, beaamt dat Peter hier niet alleen in is: “Wij rekruteren al meer dan tien jaar anderstalige uitzendkrachten en jobstudenten voor alle sectoren. De horeca is daar vanaf het begin al bij, maar dit ging nooit om zaalpersoneel door de communicatie met klanten. We zien hierin de laatste maanden echter een grote verschuiving en worden steeds frequenter gevraagd om ook barpersoneel en kelners te selecteren.” Dat het een drukke zomer wordt, staat vast. Meer dan 160 uitzendkrachten en jobstudenten staan klaar om de Belgische horeca aan de kust te ondersteunen.  

Buitenlandse krachten

Steeds vaker grijpen bedrijven naar buitenlandse werkkrachten. Onze COO Kirke Hillewaere verklaart deze tendens: “Uit ervaring weten we dat Poolse arbeiders, Roemeense areiders en Spaanse arbeiders de juiste werkmentaliteit hebben. Daarnaast horen we voortdurend dat de continuïteit in de werkschema’s van onze jobstudenten een echte verademing is. Die twee zaken zijn een directe toegevoegde waarde voor al onze klanten.” “En het is net dat wat we nodig hebben om een aangename horeca-ervaring te bieden,” besluit Peter.